Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Υπαρκτή η επιλογή των τοπικών lockdown αν χειροτερεύσει η κατάσταση το καλοκαίρι

Ένα βήμα παραπέρα πήγε σήμερα ο υφυπουργός προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς το θέμα των τοπικών Lockdown σαν μέσο αποσυμπίεσης της πανδημίας του κορωνοϊού αν χειροτερεύσει μέσα στο καλοκαίρι, εξηγώντας πιο αναλυτικά τι θα ισχύει σ’ αυτά, αν ω μη γένοιτο εφαρμοστούν.

Παράλληλα, έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για περιοχές όπως οι δήμοι της Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, των Χανίων και της Περιφερειακής Ενότητας Σύρου και συνέστησε μεγάλη προσοχή.

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, είναι τα ακόλουθα:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
 • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
 • Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
 • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
 • Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται νέο «εργαλείο» στο covid19.gov.gr, όπου όλοι θα μπορούν να παρακολουθούν τέσσερις κρίσιμους δείκτες. Αυτοί είναι:

 • O δείκτης θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
 • Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
 • Η ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
 • Ο εμβολιασμός του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.

Τι ανοίγει από Δευτέρα (31/05);

«Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», τόνισε στην συνέχεια και ανακοίνωσε:

 • Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
 • Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
 • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
 • Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε και για το θέμα του «αντάρτικου» που πραγματοποίησαν οι καταστηματάρχες της εστίασης ως διαμαρτυρία για την απαγόρευση της μουσικής και απάντησε σε έντονο ύφος: «Όταν λέτε ετοιμάζουν αντάρτικο τι εννοείτε; Ο καθένας θα αναλάβει και την ευθύνη αυτού. Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση που γίνεται και μάλιστα την θεωρώ πολύ επιπόλαιη την ειρωνική άποψη ότι «έλα βρε η μουσική κολλάει»; Η μουσική δεν κολλάει, προφανώς δεν κολλάει. Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού. Και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και από όλους τους λοιμωξιολόγους».

«Δεν είναι συμπτωματικό ότι ομόφωνα η επιτροπή των επιδημιολόγων εκφράζει τους ενδοιασμούς της σε σχέση με τη χρήση της μουσικής. Μουσική σημαίνει πως όταν υπάρχει, πρώτον είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω να έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Αν δεν ακούω καλά να φωνάζω δυνατότερα, άρα να εκφέρω περισσότερα σταγονίδια.

Η μουσική είναι συνδυασμένη, γιατί το ξέρουμε όλοι, με το χορό. Χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων και αποστάσεων. Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ. Το αλκοόλ δημιουργεί κάποιες καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων. Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σημείο. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλων να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους οικείους μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Βήμα – βήμα. Δεν μπορεί να περνάει σε μια ευνομούμενη πολιτεία την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα να συζητάμε λογικές αντάρτικου».

 «Υπάρχουν νόμου και οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν. Σιγά σιγά θα επανέρθει η κανονικότητα. Πολύ πιο σύντομα από ό, τι κάποιοι επιθυμούν. Αν θεωρούν κάποιοι ότι μέσα από τη λογική του αντάρτικου θα πρέπει να τινάξουμε στον αέρα όλη τη στρατηγική μας αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό διότι δεν αποκλείει κανένας το ζήτημα της μουσικής να επανέλθει αλλά θα επανέλθει με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας».

vradini.gr

Πηγή Άρθρου

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *