Εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 560Δ’/26-8-2021) το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης του Δήμου Παύλου Μελά.

Με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης και εγκρίνεται περιβαλλοντικά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την επανάχρηση, αξιοποίηση και λειτουργία της έκτασης ως μητροπολιτικό πάρκο υπερτοπικής κλίμακας.

Πάνω από 90% της έκτασης χώροι πρασίνου

Η περιοχή επέμβασης, εμβαδού 345,9 στρεμμάτων βρίσκεται σε κομβικό σημείο στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη και αποτελεί τμήμα του ιστορικού στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης από τις αρχές του 20ου αιώνα με τη δημιουργία προσφυγικών οικισμών κυρίως του ελληνισμού του Πόντου. Μεγάλο μέρος του παλαιότερου τμήματος του πρώην στρατοπέδου έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, με αξιόλογα ιστορικά κτίρια, κάποια από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα μνημεία.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει κοινωφελείς χώρους πρασίνου σε ποσοστό πάνω από 90% της συνολικής έκτασης ενώ παράλληλα διατηρούνται 26 συνολικά κτίσματα στο πρώην στρατόπεδο με επιτρεπόμενες χρήσεις όπως για: εκπαίδευση, μικρές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώρους συνάθροισης κοινού, γραφεία, αναψυχή, εμπορικά καταστήματα, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων μικρής κλίμακας, εστίαση, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, τουριστικά καταλύματα.

Όσον αφορά τους όρους δόμησης το μέγιστο ποσοστό κάλυψης καθορίζεται στο 7% και ο συντελεστής δόμησης στο 0,09, ενώ παράλληλα καθορίζονται περιοχές προστασίας και ελέγχου στο σύνολο της έκτασης στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο κηρυγμένος ιστορικός τόπος και τα χαρακτηρισμένα δάση. Τέλος, επιτρέπεται να δημιουργηθούν τέσσερις υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, ένας υπόγειος και δίκτυα πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων ακολουθώντας τους υφιστάμενους δρόμους κίνησης.

sofokleousin.gr

Πηγή Άρθρου

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *