Οι προβλέψεις των ειδικών σχετικά με την εκτόξευση των κρουσμάτων μετά τον Δεκαπενταύγουστο βγήκαν αληθινές. Οι διασωληνωμένοι μάλιστα καθώς και οι θανόντες ξεπερνούν τις «αρνητικές προσδοκίες» των λοιμοξιολόγων καθώς το επιθυμητό τείχος ανοσίας δεν έχει επιτευχθεί. Κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται στις επάλξεις για την λήψη εντατικών μέτρων ώστε να βοηθηθεί η κατάσταση.

Εξίσου το ιικό φορτίο αυξάνεται ανησυχτικά σε ορισμένες περιοχές μετά το πέρας του καλοκαιριού με τις συγκεντρώσεις και τις εξόδους να έχουν παραμερίσει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Οι ειδικοί Ματίνα Παγώνη και Νίκος Καπράβελος έκρουσαν σήμερα ξανά τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μίλησαν για 68% πληρότητα των κλινικών ΜΕΘ Covid κατά μέσο όρο, με την Ματίνα Παγώνη να διευκρινίζει ότι στην Κρήτη το ποσοστό αυτό φθάνει το 79,2% και ότι το νησί θα χρειαστεί ενίσχυση.

Με τη φράση «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» έδωσε το σύνθημα για το τι θα επακολουθήσει και ο Νίκος Καπράβελος τόνισε με τη σειρά του ότι πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και αλλάζει ο καιρός.

Tην ίδια ώρα η κυβέρνηση, φανερά ανήσυχη για την απογοητευτική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας με το φράγμα των κρουσμάτων σε ανεξέλεγκτη πορεία, προχωρά εντατικά το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Προ των πυλών η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Η κυβέρνηση πλέον συζητά ανοιχτά το θέμα της επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά είναι τα σημερινά λόγια του υπουργού Εσωτερικών Στέλιος Πέτσα. Το θέμα απασχολεί το Μαξίμου ήδη από την Τετάρτη και αναμένεται το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με το ρυθμό των εμβολιασμών να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και οι τομείς εργαζομένων στους οποίους θα επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες αφήνουν ανοιχτό το θέμα της επέκτασης των εμβολιασμών εξηγώντας ότι θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πορεία των εμβολιασμών. Στόχος είναι η επίτευξη του τείχους ανοσίας που λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα απαιτεί υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτευχθεί.

Μιλώντας στο «Mega» και ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε με σοβαρότητα τα εξής: «Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και για αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται».

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό», τόνισε για τον τομέα της Εκπαίδευσης.

Στο θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, λέγοντας ότι η υφίσταται αυτή η δυνατότητα και υπάρχει ως σκέψη. Τόνισε ότι σκέψη που υπάρχει αφορά το δημόσιο τομέα, ωστόσο η πορεία των επόμενων εβδομάδων θα καταδείξει και την κατεύθυνση των όποιων αποφάσεων. «Θα δούμε ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση και με τον ρυθμό των εμβολιασμών και με τα επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει η πολιτεία αυτό που οφείλει, να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών η οποία είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει πάρει την απόφαση να εμβολιαστεί.

Εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες

Εντωμεταξύ, όπως έχει προαναγγείλει ο Βασίλης Κικίλιας, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από αύριο Κυριακή

Εμβολιασμοί και από γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα

Χαρακτηριστικό είναι ότι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς.

Οπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο γγ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ’ οίκον, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς λέγοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς είτε στα ιατρεία τους είτε στα σπίτια των πολιτών. Σημείωσε δε ότι έχουν ήδη γίνει 5.000 εμβολιασμοί.

Σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων, ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι διαθέσιμα όσα χρειάζονται για να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε αν όχι αυθημερόν, την επόμενη ημέρα.

220.000 νέα ραντεβού

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ακόμη ότι 220.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί. Ο Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε ότι μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι πολύ μικρός.

Σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων ενώ 5,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Δυστυχώς το ποσοστό αυτό εμβολιασθέντων, ενώ μπορεί να φαινόταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι αρκεί, πλέον πρέπει να αυξηθεί γιατί η μετάλλαξη δέλτα όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ επιθετική», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

vradini.gr

Πηγή Άρθρου

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *