Τη δανέζικη βραβευμένη ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα φετινά όσκαρ “Άσπρο Πάτο” του Τόμας Βίντερμπεργκ, προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου στον θερινό Κινηματογράφο “Μπαρμπής Βοζαλής” στον Μύλο του Παππά.

Μια ομάδα παλιών φίλων διδάσκει σε ένα τοπικό λύκειο. Ο Martin (Mikkelsen) είναι καθηγητής ιστορίας, παντρεμένος με δύο παιδιά, που έχει χάσει κάθε ενθουσιασμό τόσο για την οικογενειακή ζωή του όσο και για την διδασκαλία του και τους μαθητές του.

Μια νύχτα βγαίνει με τους φίλους του, ο ένας εκ των οποίων αναφέρει μια περίεργη ιδέα: βασισμένος στο έργο του ψυχίατρου Skarderud, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους κάτω του επιθυμητού ορίου (0,05%), όριο που πρέπει να φτάσουν για να επιτύχουν μια σωρεία θετικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η αυξημένη κοινωνικότητα, η χαλάρωση, η μείωση του στρες και των αναστολών κλπ.

Ο Martin, σε συνεχή απογοήτευση με τη μετριότητα της ζωής του, αρχίζει και εφαρμόζει αυτή τη θεωρία, πίνοντας στο σχολείο.

Σύντομα οι τέσσερις φίλοι ξεκινούν ένα πείραμα, δηλαδή να διατηρούν διαρκώς το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους άνω του 0,05% και να δουν τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό στην καθημερινότητά τους.

Πράγματι, ο Martin γίνεται πιο διασκεδαστικός, προσελκύει τους μαθητές του στο μάθημα με πιο ψυχαγωγικές παραδόσεις, ενώ καταφέρνει και αναζωπυρώνει για λίγο τις οικογενειακές του σχέσεις. Όλα όμως αυτά αρχίζουν και κλονίζονται, όταν το παρεάκι αποφασίζει να αυξήσει τη δόση αλκοόλ, πιέζοντας προς επικίνδυνα όρια.

Οι επιπτώσεις-για κάποιους τραγικές- δεν αργούν να φανούν…

Η ταινία διερευνά τι σημαίνει μέτρο και αρετή και πότε αρχίζει η ακρότητα και η (αυτο)καταστροφή.

Δραματική 2020 | Έγχρ. | Διάρκεια: 117′

Δανέζικη ταινία, σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ με τους: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μάγκνους Μίλανγκ , Λαρς Ράντε

Γενική είσοδος 4 ευρώ

Πηγή Άρθρου

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *